Date: torek, 21. 3. 2023
Time: 16.00 - 20.15
Location: Knjižnica Domžale
Strokovno srečanje, torek, 21. marca 2023,
Knjižnica Domžale in spletni prenos preko YouTube Live
S tradicionalnim strokovnim srečanjem se pričenja 13. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom z naslovom Ljubezen, veselje, žalost, jeza – vse to je v meni! Letošnji festival in s tem tudi strokovno srečanje posvečamo čustvom, ki so v nas in o katerih beremo v knjigah.

Tematika:
Letošnje predavateljice in predavatelj nam bodo predstavili nabor knjig, s katerimi se lahko z bralkami in bralci pogovarjamo o čustvih, kako čustva v knjigah prepoznati, z njihovo pomočjo motivirati za branje in kako razvijati čustveno pismenost. Spregovorili bodo tudi, kako lahko knjižna ilustracija poudari različna čustvena stanja knjižnih junakov. Na koncu pa bomo osvetlili še ustvarjalni in uredniški vidik pisanja o čustvih.

Čas dogajanja: 
Strokovno srečanje bomo tudi letos izvedli hibridno, v torek, 21. marca 2023, med 16.00 in 20.15. Lahko se ga udeležite v živo, v Knjižnici Domžale, ali pa se nam pridružite v udobju svojega doma in nas spremljate prek spleta s prenosom v živo.
Kotizacije letos ne bo.

Sodelujoči:

  • Mag. Tilka Jamnik, strokovnjakinja in promotorka na področju mladinske književnosti in branja, magistra bibliotekarstva, zunanja sodelavka MKL, Pionirske – kompetenčnega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, članica Bralnega društva Slovenije, podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS in podpredsednica Slovenske sekcije IBBY.
  • Dr. Barbara Kreš, specialistka in doktorica zakonske in družinske terapije, univerzitetna diplomirana socialna delavka, univerzitetna diplomirana ekonomistka in avtorica več knjižnih spremnih besed se ukvarja z duševnimi težavami, motnjami in boleznimi posameznika in družine, z raziskovanjem v zakonski in družinski terapiji ter z etičnimi, pravnimi in profesionalnimi vidiki dela z družino.
  • Dr. Sabina Fras Popović, docentka s področja bibliotekarstva, univerzitetna diplomirana komparativistka, avtorica vrste člankov na temo spodbujanja branja in bralne motivacije ter uresničevalka vrste bralno motivacijskih programov. Raziskovalno se ukvarja s prepletenostjo bralne kulture in kulture vodenja, pomenom strokovne samozavesti pri spodbujanju bralne pismenosti, gradnje bralne kulture ter prenašanju bralno motivacijskih pristopov med različnimi okolji.
  • Damijan Stepančič, večkrat nagrajeni ilustrator, stripar in predavatelj na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Posveča se predvsem mladinski knjižni ilustraciji. Zadnje čase se vedno bolj posveča tudi zgodovinskemu stripu, kjer lahko temeljito obdela posamezne teme.
  • mag. Nina Mav Hrovat, magistrica profesorica predšolske vzgoje in pisateljica leposlovja za otroke in mladino, predava za starše in strokovne delavce v vrtcih ter se ukvarja s spodbujanjem otrok h kulturnemu udejstvovanju in izražanju.
  • Maša Ogrizek, sociologinja kulture in filozofinja, sprva je delovala predvsem kot kritičarka in novinarka, zadnja leta pa zlasti kot mladinska pisateljica. Njena knjiga Lisičja luna je lansko leto prejela nagrado večernica.
  • Mateja Gomboc, pisateljica, prevajalka, profesorica in publicistka. Poleg leposlovja za otroke piše tudi za odrasle, ob tem pa je avtorica več učbenikov in delovnih zvezkov za slovenski jezik za srednje šole. Njena knjiga Balada o drevesu je lansko leto prejela nagrado desetnica.
  • dr. Tina Bilban, deluje kot raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in avtorica. Njeno delo se vseskozi odvija na preseku sodobne znanosti, filozofije in literature.
  • dr. Ambrož Kvartič, slovenski etnolog in folklorist, radijski in televizijski napovedovalec, novinar, scenarist, mladinski pisatelj in glasbenik.
Vaše prijave zbirajo do petka, 17. marca 2023, prek spletnega obrazca: https://forms.gle/opDdCBhdeZkbir4t7.
Za obisk srečanja v Knjižnici Domžale je število mest omejeno na 45 obiskovalcev.