Dogodki

Prihajajoči dogodki

Motiviranje najstnikov zadnjega triletja OŠ in prvih dveh let srednje in poklicne šole za prostočasno branje

Datum začetka: torek, 23. 11. 2021

Datum konca: četrtek, 25. 11. 2021

Ob: 16:45 - 19:00

Lokacija: Zoom

D-6-1

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS vabi na letošnji osrednji simpozij, ki nosi naslov Motiviranje najstnikov zadnjega triletja OŠ in prvih dveh let srednje in poklicne šole za prostočasno branje.

Na dogodku, ki bo potekal med 23. in 25. novembrom 2021 prek aplikacije Zoom, bodo strokovnjaki s področja mladinske književnosti odgovarjali na vprašanje kaj (še) ponuditi mladim, ki berejo, in kako za branje navdušiti tiste, ki ga ne marajo. Ob tem bodo predstavljeni različni projekti, trendi v sodobni mladinski književnosti in različne knjige za najstnike.

Na simpozij se prijavite prek spletnega obrazca.

Izobraževanje je vključeno v sistem profesionalnega usposabljanja za šolsko leto 2021/22 MIZŠ, v katalog KATIS, in prinaša 0,5 točke za napredovanje. Za pridobitev točk je NUJNA prijava preko sistema KATIS.

Kotizacija vključuje predavanja po programu, udeležbo na odprtju Slovenskega knjižnega sejma in simpozijsko gradivo. Udeleženci poravnajo kotizacijo po simpoziju, na podlagi izstavljenega računa.

Prijave na seminar sprejemamo do vključno 19. novembra 2021 (datum za odjavo: 22. november 2021).

Pretekli dogodki

Mladi bralec in digitalni mediji

Datum: četrtek, 11. 11. 2021

Ob: 09:00 - 14.30

Lokacija: Zoom

Semaforjev_utrip_Mladi_bralec_2021

Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Sekcija za šolske knjižnice vabi na posvet Mladi bralec in digitalni mediji, na katerem bomo raziskovali vpliv zaslonov na otroke in mladostnike, prednosti in slabosti, ki jih prinašajo digitalni mediji, kaj nam prinaša prihodnost, se spraševali o smislu branja v digitalni dobi … in na koncu spoznali še Slovensko sekcijo IBBY.

Dogodek poteka v spletnem okolju Zoom.

Udeležba je brezplačna, prijava pa je obvezna zaradi omejenega števila udeležencev. Prijave zbirajo do zapolnitve mest.

ABC bralne pismenosti III – strokovno srečanje

Datum začetka: ponedeljek, 4. 10. 2021

Datum konca: petek, 8. 10. 2021

Ob: 17:00-20:00

Lokacija: na spletu

ABC-bralne-pismenosti

Center za spodbujanje bralne pismenosti pri Mariborski knjižnici vabi na strokovni posvet ABC bralne pismenosti III. Tema letošnjega posveta je Radovednost in navdušenje: ključna za spodbujanje bralne pismenosti?

Sodelujejo: dr. Tina Bilban, dr. Tina Božičnik, dr. Nataša Demšar Pečak, Barbara Gradišnik, Andreja Holsedl, dr. Miha Kovač, mag. Darja Lavrenčič Vrabec, mag. Ester Možina, dr. Sandra Mršnik in dr. Nina Novak, Petra Potočnik, dr. Igor Saksida in Rok Trkaj, Klaudija Sterman, Bernarda Žarn, dr. Sabina Fras Popović.

Posvet bo potekal v spletnem okolju. Prijave: od 6. 9. do 30. 9. 2021 na spletni strani mb.sik.si.

Do začetka strokovnega dogodka lahko prisluhnete seriji podcastov, ki jih povezujejo navdušenje, radovednost in bralno pismenost. Vsak podcast prinaša tudi bralni namig.

EUNIC Reads – EUNIC bere

Datum začetka: ponedeljek, 20. 9. 2021

Datum konca: nedelja, 26. 9. 2021

Ob: 09:00 - 20:00

Lokacija: Moja bralna soba, Izola

europereadr

Združenje evropskih kulturnih inštitutov v Sloveniji EUNIC Slovenija bo med 20. do 26. septembrom 2021 v Izoli organiziralo niz srečanj in pogovorov o knjigah in branju z naslovom EUNIC Reads – EUNIC bere. Program, ki bo gostil številne tuje avtorje iz različnih držav članic EU, je del projekta EuropeReadr slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Nacionalni strokovni posvet Zapeljevanje v branje ali Kako branje živi na spletu

Datum: sreda, 8. 9. 2021

Ob: 08:00-17:00

Lokacija: Cankarjev dom

D-6-1

Na tokratnem posvetu z naslovom ZAPELJEVANJE V BRANJE ali kako branje živi na spletu boste lahko spoznali nove trende pojavljanja knjig in branja na spletu ter se seznanili z različnimi praksami navduševanja in spodbujanja k branju. Vabljeni strokovnjaki bodo v svojih prispevkih in preko delavnic predstavili različna spletna orodja in družabna omrežja, ki jih lahko uporabite pri svojem delu.

Na posvetu se bo tudi uradno začel Nacionalni mesec skupnega branja 2021.

Posvet sofinancira Javna agencija za knjigo RS.
Partnerji in soorganizatorji posveta so (po abecedi): Cankarjev dom, Portal Dobre knjige in RTV Slovenija.

PROGRAM DOGODKA

Prijavni obrazec

Nacionalni mesec skupnega branja 2021

Datum začetka: sreda, 8. 9. 2021

Datum konca: nedelja, 10. 10. 2021

Lokacija: Več krajev po Sloveniji, zamejstvu in po svetu

ZaNMSBinBeremo skupajDEDEK IN DECEK 600dpi

Nacionalni mesec skupnega branja 2021 (NMSB 2021) letos poteka od 8. septembra do 10. oktobra 2021. V okviru dogodkov, ki se bodo v tem času odvijali, posebno pozornost namenjamo medgeneracijskemu branju, zato smo k sodelovanju povabili še posebej starše, stare starše in večgeneracijske skupine. Izpostavljamo tudi pomen družinskega branja. V ta namen je letos zaživela tudi spletna stran Družinska pismenost, ki je namenjena tako staršem, ki bi se radi naučili, kako otrokom približati pismenost, kot tudi strokovnjakom, ki bi radi pomagali staršem uvajati več pismenosti v družinsko življenje.

Na spletni strani NMSB 2021 najdete seznam vseh dogodkov, ki se bodo odvili v času trajanja NMSB 2021 in še po njem. Pobrskajte po dogodkovniku in poiščite dogodek, ki bo navdušil tako vas kot vaše najbližje.

_______________

Vse ustanove, ki skrbite za bralno kulturo in bralno pismenost v Sloveniji, zamejstvu in po svetu ter v središče svojega delovanja postavljate otroke, mladino, starejše in družine oziroma delujete medgeneracijsko, vabimo k sooblikovanju NMSB 2021. Sodelujete lahko tako, da v dogodkovnik vnesete dogodke, ki jih nameravate organizirati v času trajanja NMSB 2021 in po njem.

Poleg dogodkov v živo lahko vnesete tudi aktualne virtualne vsebine: branje v vseh oblikah, dogodke, organizirane v spletnih učilnicah, pogovore/druženja po spletu, virtualne knjižne sejme, prodajne akcije v spletnih knjigarnah ipd.

Beremo skupaj!

Križnikov festival

Datum začetka: petek, 3. 9. 2021

Datum konca: sobota, 4. 9. 2021

Lokacija: Motnik, Kamnik, Vransko

D-1469-5-small500

Križnikov pravljični festival je posvečen zbiralcu ljudskega slovstva Gašperju Križniku iz Motnika. Organizirani bodo pripovedovalski dogodki za otroke in odrasle z bogatim spremljevalnim programom. Nastopali bodo znani pripovedovalci iz vse Slovenije ter domačini v lokalnem narečju.

Pripovedovalska delavnica Zgodbe na poti z dr. Margarete Wenzel

Datum začetka: sreda, 1. 9. 2021

Datum konca: petek, 3. 9. 2021

Lokacija: Mekinjski samostan

1280720c4437EDNmainimg-NASLOVNA

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik vas v sklopu 10. Križnikovega pravljičnega festivala vabi na pripovedovalsko delavnico Zgodbe na poti z dr. Margarete Wenzel, ki bo potekala v sredo, 1. septembra, v četrtek, 2. septembra, od 10. do 18. ure in v petek, 3. septembra, od 10. do 14. ure, v Mekinjskem samostanu.

Avstrijska pripovedovalka Margarete Wenzel z Dunaja se s pripovedovanjem profesionalno
ukvarja že vrsto let. Je ena vodilnih avstrijskih pripovedovalk in kot ustanoviteljica dunajske Pripovedovalske akademije tudi vodilna mentorica. Bogato znanje s področja pripovedovanja bo predstavila v samostanu Mekinje.

Na delavnici bodo udeleženci spoznali osnove pripovedovanja ljudskih in osebnih zgodb.
Pobliže bodo spoznali pripovedne strukture, arhetipe in metafore v ljudskih zgodbah in pretresali njihovo aktualnost v modernejših pripovedih. Dobili bodo odgovore na vprašanja, kakšna mora biti zgodba, ki prevzame poslušalca, in kako jo podati. Usvojeno znanje bodo lahko uporabili kot veščino pripovedovanja in jasnega izražanja stališč ter vrednot v vsakdanjem življenju.

Več o delavnici in možnostih prijave

Obvezne predhodne prijave! Prijave sprejemajo do 25. avgusta oz. do zapolnitve mest.

Moja bralna soba

Datum začetka: sreda, 7. 7. 2021

Datum konca: četrtek, 30. 9. 2021

Lokacija: Izola (park ob svetilniku)

Europe Readr

V parku ob izolskem svetilniku je odprt javni prostor za branje in izmenjavo idej v okviru projekta Europe Readr, imenovan Moja bralna soba. Gre za prostorsko umetniško instalacijo, ki sledi konceptu knjižnice pod krošnjami. V njej boste lahko vse do konca septembra spremljali različne dogodke za vse generacije, ki jih bodo organizirali lokalni, nacionalni in mednarodni akterji. Med drugim boste lahko vsak dan ob 11. uri in ob torkih ob 17. uri prisluhnili pravljicam za najmlajše. Ostali dogodki bodo napovedani na spletni strani dogodka Europe Readr.