Dogodki

Prihajajoči dogodki

Akcija “Pokloni čas, polepšaj dan”

Datum začetka: sobota, 29. 4. 2023
Datum konca: nedelja, 1. 10. 2023
All-day event
Lokacija: Več krajev po Sloveniji
pokloni čas polepšaj dan

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s partnerji med 29. aprilom 2023, evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti, in 1. oktobrom 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših, pripravlja vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«.

Z njo se želi z različnimi dejavnostmi, kjer je v spredju knjiga, približati starejšim nad 65 let ter tistim, ki so sami in osamljeni. Poudarek je na medgeneracijskem sodelovanju in medsektorskemu povezovanju v lokalni skupnosti. S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti želijo spodbujati njihovo medsebojno razumevanje ter tako presegati stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin. Z izbranimi dejavnostmi želijo spodbujati tudi h krepitvi socialnih veščin, prostovoljstvu, branju, strpnosti, ustvarjalnosti, razbijanju stereotipov, humanosti, druženju, preprečevanju nekemičnih zasvojenosti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s partnerji med 29. aprilom 2023, evropskim dnevom medgeneracijske solidarnosti, in 1. oktobrom 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših, pripravlja vseslovensko akcijo »Pokloni čas, polepšaj dan«.

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani staranje.si pod rubriko Aktualno.

Dogodki v okviru akcije so objavljeni v dogodkovniku Nacionalnega meseca skupnega branja.

Preberite tudi: 29. april 2023 – evropski dan medgeneracijske solidarnosti

ABC Bralne pismenosti V: družinska pismenost

Datum začetka: ponedeljek, 2. 10. 2023
Datum konca: četrtek, 5. 10. 2023
Ob: 16.00 - 19.00
Lokacija: Splet
abcBralne23_900x600

 

Center za spodbujanje bralne pismenosti Mariborske knjižnice tudi letos ob koncu Nacionalnega meseca skupnega branja pripravlja virtualni strokovni dogodek ABC bralne pismenosti V. Rdeča nit letošnjega posveta je družinska pismenost.

Dogodek bo potekal med 2. in 5. oktobrom 2023 v popoldanskem času, med 16. in 19. uro na spletu.

Zbiranje prijav na spletni dogodek, od 4. do 29. septembra na spletni strani https://www.mb.sik.si/

 

Program:

 • ponedeljek, 2. oktobra 2023
  16:00 drEva Klemenčič: PIRLS
  17:00 dr. Klaudija Šterman IvančičPISA
  18:00 mag. Ester MožinaPIAAC
 • torek, 3. oktobra 2023
  16:00 – 17:45  Mestna knjižnica Kranj (Maja Lesar: Family Literacy WorksMaja KendaDružine, pismenost in knjižnice; Jure BohinecDružinsko branje in Modra popotnica)
  18:00 dr. Dragica HaramijaDružinska pismenost v predšolskem obdobju, delo s starši
 • sreda, 4. oktobra 2023
  16:00 Breda KočevarPravljice za romske otroke v Knjižnici Črnomelj
  17:00 Nada Požar MatijašičAkcijski načrt k Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti 2019-2030
  18:00 Alenka ŠtrukeljKako lahko starši uporabljajo spletno stran za družinsko pismenost
 • četrtek, 5. oktobra 2023
  16:00 Irena Miš SvoljšakKaj bi morali pričakovati od založnikov kot pomoč pri razvijanju bralne pismenosti?
  17:00 pogovor z mag. Barbaro Han

Kulturni bazar v regiji 2023

Datum: četrtek, 12. 10. 2023
All-day event
Lokacija: Koper
kulturni bazar

Celodnevno strokovno usposabljanje Kulturni bazar v regiji 2023 vključuje več kot trideset dogodkov z vseh področij kulturno-umetnostne vzgoje. V Gledališču Koper in drugih kulturnih ustanovah v mestu bodo svojo bogato ponudbo kulturnovzgojnih programov, projektov, dejavnosti in vsebin predstavile tako kulturne ustanove iz širše primorske regije kot tudi iz vse Slovenije. Program je zasnovan tako, da ga lahko oblikujete po svojih potrebah in željah.

Namen usposabljanja v regiji sta zagotavljanje večje dostopnosti kakovostnih programov na področju kulturnoumetnostne vzgoje v širši primorski regiji ter predstavitev vsebin s poudarkom na partnerskem povezovanju in sodelovanju različnih organizacij na posameznih ravneh družbe: na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, na ravni vrtcev, šol in kulturnih ustanov, med strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju, med umetniki oziroma delavci kulturnih ustanov ter med vzgojno-izobraževalnimi zavodi in družinami. S tem pristopom želimo ustvariti čvrsto mrežo strokovnih partnerjev z namenom strateškega izvajanja kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje tudi na regijski ravni.

Udeležbo na strokovnem usposabljanju Kulturni bazar v regiji 2023 si zagotovite z izpolnjeno e-prijavo, ki je hkrati tudi vaša vstopnica za izbrane dogodke. Priporočamo, da se prijavite čim prej, saj je število sedežev v dvoranah in predavalnicah omejeno.
Prijavo pošljite najpozneje do 5. oktobra 2023.

Udeležba na strokovnem usposabljanju je za vse udeležence brezplačna.

Organizatorji dogodka so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo in Mestna občina Koper, izvršni producent Gledališče Koper in koproducent Cankarjev dom Ljubljana.

 

Vabilo

Program

Pretekli dogodki

Strokovna sreda: Začetek nove bralne sezone – Predstavitev ustanov in društev s področja bralne kulture

Datum: sreda, 13. 9. 2023
Ob: 10.00 - 13.00
Lokacija: MKL, Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (dvorana, 3. nadstropje)
Strokovna-sreda-front-program-sl

Mestna knjižnica Ljubljana vas v sredo, 13. septembra 2023, ob 10. uri vabi na Strokovno sredo, na kateri boste spoznali ustanove in društva s področja bralne kulture.

Program:

 • Manca Perko: Predstavitev sezone Bralne značke 2023-2024
 • Petra Potočnik: Predstavitev dejavnosti Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS v mednarodnem prostoru in predstavitev Nacionalnega meseca skupnega branja 2023 z akcijo Beremo skupaj
 • mag. Tilka Jamnik: Predstavitev dejavnosti Slovenske sekcije IBBY
 • mag. Savina Zwitter: Predstavitev dejavnosti Bralnega društva Slovenije
 • Lavra Tinta: Predstavitev dejavnosti Centra za koordinacijo storitev, MKL, predstavitev dejavnosti Sekcije za mladinsko knjižničarstvo pri ZBDS in predstavitev dejavnosti IFLA Sekcije knjižnic za otroke in mlade odrasle
 • mag. Darja Lavrenčič Vrabec: Aktualne informacije s področja bralne kulture in predstavitev dela Pionirske, MKL

 

Srečanje bo potekalo v MKL, Knjižnici Otona Župančiča, Kersnikova 2, Ljubljana (dvorana, 3. nadstropje) in bo trajalo do okvirno 13. ure.

Nacionalni posvet “Branje za znanje”

Datum: petek, 8. 9. 2023
Ob: 9.00 - 15.30
Lokacija: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
aaron-burden-6jYoil2GhVk-unsplash-scaled

Bralno društvo Slovenije v petek, 8. septembra 2023, vljudno vabi na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani na celodnevni nacionalni posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti z naslovom Branje za znanje.

Več informacij o posvetu boste našli v programu (pdf, 1 str, 294 KB).

Pomembno:
– Udeležba je brezplačna.
– Posvet je vključen v sistem KATIS. Zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki želite prejeti potrdilo o izobraževanju, morate opraviti prijavo v KATIS-u.
– Za vse, ki niste zaposleni v VIZ-u, je obvezna predhodna prijava v GOOGLE OBRAZCU.

Želimo vam prijetno poletje in upamo, da se vidimo 8. septembra!

Razstava Portrreti branja

Datum začetka: ponedeljek, 4. 9. 2023
Datum konca: petek, 8. 9. 2023
All-day event
Lokacija: Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani
pasica_portreti branja

Andragoški center Slovenije je oktobra 2022 izpeljal idejni natečaj za izbor inovativnih arhitekturnih in oblikovalskih rešitev za umestitev branja v javni prostor. Namen natečaja je bil spodbuditi razmislek o branju kot vsakdanji praksi, ki nas bogati, zvišuje kakovost življenja, izboljšuje naše duševno zdravje in nas ustvarjalno povezuje z drugimi. Razstava prikazuje zamisli mladih arhitektov o javnem prostoru, ki lahko postane prostor skupnega branja – priložnostnega ali načrtovanega, javnega ali zasebnega. Govori o tem, kje beremo in na kakšen način beremo. Nagovarja k premisleku, kakšen vpliv ima branje v javnem prostoru na kakovost življenja v skupnosti za vse, ki jo tvorijo.

Razstava bo na ogled od 4. do 8. septembra 2023 v avli Filozofske fakultete v Ljubljani.

Več o razstavi na spletni strani pismen.si.

LET’S TELL OUR STORIES! Mednarodni simpozij o pripovedništvu

Datum začetka: petek, 16. 6. 2023
Datum konca: nedelja, 18. 6. 2023
Ob: 9.30 - 20.00
Lokacija: Skopje, Zoom
sypozium storytelling_skopje
Zakaj so zgodbe pomembne za nas kot posameznike in za družbe, v katerih živimo? Kakšen je smisel našega življenja, če jih z nikomer ne delimo? Če nihče nikoli ne posluša naše zgodbe? Katera orodja nam lahko pomagajo pri izražanju?
Na simpoziju Let’s Tell Our Stories! bomo govorili o pomenu pripovedovanje s teoretičnega vidika, z vidika otroške in mladinske književnosti ter z mednarodnega vidika.
Hkrati se bomo osredotočili na praktična vprašanja, saj bomo poleg predstavitvam večih priznanih avtorjev posvetili veliko časa tudi praktičnim vidikom. V sklopu delavnic bomo predstavili več orodij, ki nam lahko pomagajo pri delu tako z mladimi kot z odraslimi občinstvi, pa tudi pri našem lastnem delu.
Simpozij bo potekal v Skopju, ogled predstavitev pa bo možen tudi prek ZOOM povezave.
https://us02web.zoom.us/j/88085082978…
Program simpozija je dostopen na povezavi tukaj: https://www.malinc.si/…/Lets-Tell-Our-Stories-Program.pdf.
Simpozij organizirata založba Malinc in makedonska založba Skaznuvalka. Simpozij je del evropskega projekta LETS, ki ga sofinancira Evropska unija.

28. Slovenski dnevi knjige

Datum začetka: četrtek, 15. 6. 2023
Datum konca: nedelja, 18. 6. 2023
All-day event
Lokacija: Vrt Lili Novy, Društvo slovenskih pisateljev, Ljubljana
slovenski dnevi knjige

Slovenski dnevi knjige so vseslovenski festival, ki se vsako leto odvija v Ljubljani in v partnerskih mestih. Čeprav je dogajanje v jedru festivala namenjeno slovenski literaturi, se skozenj prepletajo različne umetniške prakse, ki obiskovalcem nudijo poglobljen vpogled v literaturo. Med cilji festivala so ozaveščanje bralne kulture, neposreden stik publike z izvirnimi avtorji različnih generacij ter opozarjanje na dosežke slovenskega leposlovja. Festival v svoj fokus postavlja različne aktualne tematike in širi izbor akterjev, delujočih na področju kulture, pri tem povezuje različne generacije ljubiteljev literature, avtorje in založnike in je priljubljena točka srečevanja ob knjigi.

Letos bo potekal med 15. in 19. junijem 2023 pod skupnim geslom Na poti v deželo čudes. Poleg Ljubljane in Maribora se bo odvijal še v Murski Soboti, Ormožu, Brežicah, Slovenskih Konjicah, Celju, Novem mestu, Škofji Loki, Kopru in Trstu.

Celoten program najdete na spletni strani https://www.dneviknjige.si/.

Dan za lahko branje, lahki jezik

Datum: petek, 2. 6. 2023
Ob: 9.00 - 16.00
Lokacija: Mladinski kulturni center Slovenj Gradec
logo_Lahko_je_brati33

Zavod RISA vas vabi na Dan lahkega branja, ki bo 2. junija 2023 v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec (Ozare 18, Slovenj Gradec).

Program:

9 do 13 ure: Razstava Časopisi in revije v lahkem branju, druženje in povezovanje

ob 10. uri: Predstavitev portala Enostavno.info (RTV Slovenija)

ob 12. uri: Razglasitev novih ambasadork in ambasadorjev lahkega branja

Po razglasitvi: glasba, torta in druženje

Vabljeni!

26. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Datum začetka: torek, 30. 5. 2023
Datum konca: petek, 2. 6. 2023
All-day event
Lokacija: Maribor
slovenski dnevi knjige v mariboru

V torek, 30. maja, se začenja 26. edicija festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Festival bo letos potekal pod sloganom ”Najdi svojo knjigo, najdi svoj svet.”

Organizatorji – Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) so ob zdaj že tradicionalnem knjižnem sejmu, ki bo potekal vse dni festivala, pripravili preko sedemdeset dogodkov. V štirih festivalskih dneh se bodo zvrstili literarni nastopi, branja, predstavitve knjig, razprave, pogovori, razstave in ulični performansi. Na njih se bo mogoče v živo srečati z literarnimi ustvarjalci ter z ostalimi akterji, ki sodelujejo v procesu nastajanja knjig; ilustratorji, uredniki, prevajalci in založniki. Osrednji gost festivala bo pisatelj Slavko Pregl.

Letos bo potekal med 30. majem in 3. junijem 2023 in pod skupnim geslom Ko te napiše knjiga.

Celoten program najdete na spletni strani tukaj.

44. Dolenjski knjižni sejem

Datum začetka: ponedeljek, 29. 5. 2023
Datum konca: petek, 2. 6. 2023
All-day event
Lokacija: galerija upravne stavbe družbe Krka v Novem mestu
44. dolenjski knjižni sejem

V galeriji upravne stavbe družbe Krka v Novem mestu bo med ponedeljkom, 29. majem, in petkom, 2. junijem 2023, potekal 44. Dolenjski knjižni sejem – knjižni sejem z najdaljšo neprekinjeno tradicijo v Sloveniji. Na sejmu, ki ga prirejajo Kulturno umetniško društvo Krka, Knjižnica Mirana Jarca in mestna knjigarna Mladinske knjige, bodo predstavili slovensko letno knjižno bero – torej več kot 1600 knjig oziroma glavnino knjig, ki so jih slovenske založbe izdale od maja lani. Udeležite pa se lahko tudi pogovorov in srečanj najmlajših literatov.

Obisk sejma bo možen vsak dan med 7. in 19. uro ter v petek do 16. ure.

Vabljeni k ogledu in nakupu knjig!

Bologna po Bologni 2023

Datum začetka: torek, 23. 5. 2023
Datum konca: sobota, 27. 5. 2023
Ob: 11.00
Lokacija: Knjigarna Konzorcij, Center Oxford Ljubljana
bologna po bologni
Mladinska knjiga, Knjigarna Konzorcij, Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY vas vljudno vabijo na slavnostno odprtje prodajne razstave Bologna po Bologni, ki bo potekalo v knjigarni Konzorcij v torek, 23. maja 2023, ob 11. uri. Razstava bo na ogled do sobote, 27. maja 2023.
Jubilejno, že trideseto razstavo najkakovostnejših otroških knjige z bolonjskega knjižnega sejma, bo otvorila Simona Mele, predsednica uprave Mladinske knjige. Slavnostna govornica bo Katja Stergar, direktorica JAK, ki bo napovedala dogajanje na največjem sejmu otroške knjige v Bologni prihodnje leto, ko bo Slovenija častna gostja. O tej izjemni priložnosti za mednarodno predstavitev slovenske literarne produkcije in avtorjev ter promocijo bralne kulture bosta spregovorili še Darja Lavrenčič Vrabec, vodja Pionirske, in Tina Bilban, predsednic slovenske sekcije IBBY. Že tradicionalno bo svoj izbor nagrajenih in javidnejših del letošnje Bologne predstavila mag. Tilka Jamnik, ena najbolj prodornih slovenskih knjižničark v Sloveniji in velika poznavalka knjig za otroke in mladino.
Razstava bo tokrat potekala na dveh lokacijah: v knjigarni Konzorcij na Slovenski c. 29 in v Centru Oxford na Kopitarjevi 2, ki je edina specializirana knjigarna za tujejezično literaturo in jezikovne priročnike v Sloveniji.
Letos bodo poleg nagrajenih mednarodnih knjižnih naslovov predstavljena tudi dela slovenskih avtorjev otroških knjig v prevodih. Na ogled bodo tudi ilustracije Ane Zavadlav iz knjige Italijanske pravljice Itala Calvina. Ana Zavadlav je bila ena od tridesetih ustvarjalcev, katerih dela so bila izbrana za razstavo ilustracij Calvinovih del v okviru letošnjega bolonjskega sejma.

Strokovna sreda: Predstavitev novejše mladinske knjižne produkcije s slovenskega knjižnega trga

Datum: sreda, 10. 5. 2023
Ob: 10.00 - 13.00
Lokacija: Knjižnica Otona Zupančiča, Ljubljana
Strokovna-sreda-front-program-sl

 

Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki deluje pri Mestni knjižnici Ljubljana, vas 10. maja 2023 ob 10. uri vabi na Strokovno sredo, na kateri bodo predstavili najnovejšo slovensko produkcijo mladinskih leposlovnih ter poučnih knjig ter stripov.

Program:
mag. Darja Lavrenčič Vrabec: Uvodne besede

dr. Tina Bilban: Od doma v svet, iz sveta domov: s poučno knjigo v roki? (Produkcija kakovostnih poučnih knjig iz let 2022 in 2023)

Pia Nikolič: Žanrski strip za otroke: od snežne kraljice iz hladilnika do Obelixa, ki odkrije prosti trg (Produkcija kakovostnih stripov iz let 2022 in 2023)

mag. Tilka Jamnik: Z leposlovno knjigo vsepovsod, k drugim in k sebi (Produkcija kakovostnih leposlovnih knjig iz let 2022 in 2023)

Predviden zaključek okrog 13. ure.

Prijave niso potrebne. Vabljeni!