Nacionalni mesec skupnega branja in akcija Beremo skupaj

Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) je enomesečna manifestacija branja, razvijanja bralne pismenosti in branje kulture med Slovenci doma, v zamejstvu in po svetu.

Traja od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do zaključka Tedna otroka® v prvem tednu oktobra.

Začel se je leta 2018 na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana.

Partnerji in sofinancerji javne komunikacijske akcije so Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Javna agencija za knjigo RS, Zavod RS za izobraževanje, od 2018-2020 tudi Slovenska nacionalna komisija za UNESCO.

Namen NMSB je od vsega začetka predstaviti skupno delovanje mreže za bralno pismenost in bralno kulturo ter pripomoči k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočiti celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje.

V ta namen je bila pripravljena spletna stran z dogodkovnikom, na katerem so zbrani dogodki različnih ustanov, ki skrbijo za bralno kulturo in bralno pismenost v Sloveniji, zamejstvu in po svetu ter v središče svojega delovanja postavljajo otroke, mladino, starejše in družine oziroma delujejo medgeneracijsko. Posebna pozornost je namenjena tudi izobraževanju strokovnih delavcev s področja vzgoje in izobraževanja.

za medije

NMSB vsako leto spremlja javna medijska in plakatna komunikacijska akcija Beremo skupaj, ki jo financira Javna agencija za knjigo RS. V okviru plakatne akcije Beremo skupaj je vsako leto razdeljenih več kot 8.000 plakatov, ki k branju nagovarjajo s plakatnih mest po vsej Sloveniji, na ulicah, železniški postajah, v knjigarnah, knjižnicah, v šolah, vrtcih, domovih za starejše, varstvenodelovnih in večgeneracijskih centrih, vojašnicah, na različnih prireditvah … V njej pa sodelujejo tudi številni mediji z različnimi promocijskimi objavami, prispevki in oddajami na temo spodbujanja branja.

  KONTAKT

 

Nacionalni mesec skupnega branja

Andragoški center Slovenije
Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana
Koordinatorka: Alenka Štrukelj

Tel: +386 1 5842 598

  alenka.strukelj@acs.si

Beremo skupaj

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS
Dimičeva 9, 1000 Ljubljana
Nacionalna koordinatorka: Petra Potočnik

Tel: +386 1 430 05 57, 58

  petra.potocnik@bralnaznacka.si