Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, že več desetletij za strokovno javnost (mladinske in šolske knjižničarje, pedagoge, strokovnjake drugih strok, založnike, avtorje idr) pripravlja mesečne Strokovne srede, ki potekajo od septembra pa do vključno maja. Imajo že dolgo razvojno pot in zorenje, saj letos teče že njihova petdeseta sezona. Sofinancira jih tudi Javna agencija za knjigo RS kot pomembne strokovne dogodke s področja promocije in razvijanja bralne kulture na nacionalnem področju.

Na Strokovni sredi, ki je potekala v MKL, v stavbi Knjižnice Otona Župančiča, v sredo, 11. maja 2022, so mag. Darja Lavrenčič Vrabec,  MKL, vodja Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Ida Mlakar Črnič, mag. Tilka Jamnik in dr. Tina Bilban predstavile najnovejšo mladinsko knjižno produkcijo na slovenskem knjižnem trgu, od slikanic za najmlajše, prednajstniških in najstniških knjig s področja resničnosti in fantastike do izbranih poučnih knjig, izdanih v letu 2021.

Strokovno sredo smo posneli za vse, ki se strokovnega dogodka niso mogli udeležiti v živo, pa tudi za tisto splošno javnost, ki jo zanima promocija kakovostne literature za otroke in mlade.  Posnetek majske Strokovne srede si lahko ogledate tukaj.

V prilogi boste našli tudi predstavitvi mag. Tilke Jamnik in Ide Mlakar Črnič  s predstavitvijo najbolj kakovostne knjižne bere iz let 2021 in 2022. Upamo, da bo gradivo v pomoč strokovnim delavncem pri delu v razredu,  pri bibliopedagoškem delu v knjižnicah, kot pomoč pri nakupu najnovejšega kakovostnega knjižnega gradiva, pa tudi kot pripomoček za promocijo kakovostnega branja.

Želimo si, da bi bilo gradivo v pomoč tudi družinam pri izbiri novejšega in najnovejšega knjižnega gradiva za branje otrokom, kot namig za bralne predloge otrokom in mladim ter za pogovore o knjigah v družinskem krogu.

Vabljeni k branju!