Na 38. Slovenskem knjižnem sejmu so bile že trinajstič zapored podeljene nagrade in priznanja za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja, ki jih podeljuje Slovenska sekcija IBBY.

Nagrado je žirija letos podelila Sabini Fras Popović, vodji Centra za spodbujanje bralne pismenosti (Mariborska knjižnica). V utemeljitvi je strokovna komisija zapisala naslednje:

“Sabina Fras Popovič strokovne dogodke z naslovom ABC bralne pismenosti snuje tako, da seže z vsako izbrano temo na različna polja bralnospodbujevalnih aktivnosti in poveže različne akterje. Za knjigo in branje pogosto navdušuje v netipičnih okoljih in vedno znova premika meje tudi tam, kjer se zdi to na prvi pogled neizvedljivo. Leta 2010 je prvič v okviru prireditve povezala šport in literaturo, na lokalnem nivoju je idejo nadgradila z bralnim klubom za mlade hokejiste idejo pa kasneje razširila na nacionalni nivo. Med njene pomembnejše dosežke tega področja sodijo inovativni projekti: hokejska bralna postava, #športajmoinberimo, serija podcastov, cikel strokovnih dogodkov z naslovom ABC bralne pismenosti in knjižna priporočila za mlade športnike in trenerje na spletnih straneh Olimpijskega komiteja Slovenije. Njena prizadevanja so prispevala k premikom v odnosu mladih in tudi vrhunskih športnikov do branja ter splošne javnosti v prepoznavanju vrhunskih športnikov kot navdušenih bralcev.”

Priznanji sta prejela:

  • založba Malinc, ki je “v slovenski prostor je uvedla bralne strategije španske strokovnjakinje mladinske književnosti Montserrat Sarto, za katere sta značilna igra in konstruktivizem, prizadeva si razviti projekte, ki bi sodobne mlade pritegnili hkrati k literaturi in medijem ter drugim dejavnostim (npr. športu in gibanju). Izvaja bralne projekte: Leo, leo, Španska vas, Ambasadorji Nogometastični, Odprta knjiga: GG4U (skupaj s KUD Sodobnost International) in mednarodne bralnospodbujevalne projekte: Evropska književna raznolikost za mlade bralce, Glavne strani evropske literature, Poti do evropske književne raznolikosti, Pokrajine književne raznolikosti.”
  • Robert Kereži, zaposlen v Mariborski knjižnici je nepogrešljivi idejni in inovativni vodja mnogih projektov na področju promocije mladinske književnosti in bralne kulture za otroke in mladostnike. Njegovo delo zaznamujeta potrebi po gibanju in prepletanju različnih umetniških področjih; posebej izstopajoči so njegovi raznovrstni in premišljeni pristopi za delo z mladimi bralci in mnoga povezovanja z različnimi ustanovami v Mariboru in tudi v širši regiji.

Celotne obrazložitve so dostopne na spletni strani Slovenske sekcije IBBY.

V letošnjem jubilejnem letu smo se razveselili dveh posebnih nagrad za dolgoletno delo, ki sta ju prejeli mag. Tilka Jamnik in Darka Tancer-Kajnih, obe tudi izjemni sodelavki Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Nagrado sofinancira Javna agencija za knjigo RS.